Fuel Gauge Failure - K-Bikes.com - Excellence in Motion
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 22 (permalink) Old Aug 16th, 2009, 6:30 pm Thread Starter
Noob
 
Join Date: May 2009
Location: Chester, , UK
Posts: 11
Fuel Gauge Failure

Hi Guys

Has anyone had to have the fuel gauge sensor (often referred to as the strip) replaced on their 1200R/R Sport? I'm just finishing off a 2 month trip across the US. I flew my bike from the UK to Miami and within a week the fuel gauge read zero and flashed Fuel no matter how much was in the tank. I had the sensor replaced in Florida and all was well until today in Vancouver when the damned thing failed again.

It's starting to look like a persistent problem and I'm wondering if it's a weak part.

John
Lister is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 22 (permalink) Old Aug 16th, 2009, 7:09 pm
Senior Member
 
guls's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Greenville, SC, USA
Posts: 136
If 2nd one failed, it just may be more then a faulty strip/ sensor. Maybe some electric problem. Mine takes few minutes to update too, may be it is on its way.

Guls
2007 K1200R Sport
guls is offline  
post #3 of 22 (permalink) Old Aug 16th, 2009, 7:40 pm Thread Starter
Noob
 
Join Date: May 2009
Location: Chester, , UK
Posts: 11
Quote:
Originally Posted by guls
If 2nd one failed, it just may be more then a faulty strip/ sensor. Maybe some electric problem. Mine takes few minutes to update too, may be it is on its way.
That's one of my fears. I can almost see the repeat visits I'm going to have to trawl through before I can get the dealer to do a thorough check.
Lister is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 22 (permalink) Old Aug 16th, 2009, 10:53 pm
Enthusiast
 
K12R's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: El Dorado Hills, CA, USA
Posts: 242
Haven't hear of that problem but I have run out of gas 3 times now while the guage said I had between 10 and 30 miles remaining.

Ed
K12R is offline  
post #5 of 22 (permalink) Old Aug 17th, 2009, 11:57 am
Senior Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Albuquerque, NM, USA
Posts: 125
Mine failed for the third time this morning. BMW blames crappy American gas with too much sulphur.
nmK12 is offline  
post #6 of 22 (permalink) Old Aug 17th, 2009, 12:45 pm Thread Starter
Noob
 
Join Date: May 2009
Location: Chester, , UK
Posts: 11
Quote:
Originally Posted by nmK12
Mine failed for the third time this morning. BMW blames crappy American gas with too much sulphur.
Sounds like another lame effort from the BMW rolodex of off the shelf excuses. They already know the sulphur content of the countries in which their target demographic live. If it is indeed the case then the sensor should be engineered to take this into consideration.

I expect the next one to be 'Which hand did you use to hold the gas nozzle?....left hand?...well there's your problem!'
Lister is offline  
post #7 of 22 (permalink) Old Aug 17th, 2009, 2:11 pm
Noob
 
Join Date: May 2009
Location: Riverdale, NJ, USA
Posts: 8
i have run out of gas on my k12r three times now!! the gauge always read between 18 miles left and the last one said 44 to empty.

i talked to the dealer about it when i was there last and they told me to hold down the info button to reset the sensor which i know did not work because there was no positive feeback on the on-board computer. then i ran out of gas on the way home!!!

i am pretty upset with their service (Cliff's in CT). They basically just told me some BS to avoid rectifying the problem (that and a vibration issue they don't want to address). I must say, I have owned other bikes (honda, kawai) and never dealt with this type of dismissive customer service. this will most likely be the last BMW bike I own.

good luck with your situation.
NJ-kbike is offline  
post #8 of 22 (permalink) Old Oct 25th, 2009, 7:36 am
Noob
 
Join Date: Aug 2009
Location: Folkestone, Kent, England
Posts: 9
Hello Chaps

My 2008 K1200GT fuel gauge has just gone. I was stopped on a pretty steep downward slope at the time that it went from half full straight to zero, but this may have been coincidence. It's not the end of the world, but the yellow triangle and flashing fuel pump gets a bit irritating after about three seconds!

I did wonder whether the light stayed on once it had triggered an "empty" reading, but have been through the on-off cycle a few tiems and riddne another 50-odd miles and it still shows empty. I'm interested in the reset procedure mentioned by NJ above - I've tried holding it down while on the "miles to empty" reading and nothing seems to happen. Fuel gauge still showing empty.

Any other suggestions (other than the obvious one of get it back to the dealers to have a new one fitted!)

Thanks,

Robin.
Robin is offline  
post #9 of 22 (permalink) Old Oct 25th, 2009, 4:24 pm
Member
 
MrChrome's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: London, , England
Posts: 68
I've had one re-calibrated after a year of ownership and have just had the whole strip replaced under extended warranty. The bike is 07 with 10k miles on the clock. With the other liability issues I've had the extended warranty was no-brainer.

MrChrome
Triumph Daytona 955i 98
BMW K1200R 07
MrChrome is offline  
post #10 of 22 (permalink) Old Oct 25th, 2009, 4:54 pm
Addict-oholic
 
larrykay's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: New Rochelle , NY, USA
Posts: 1,391
My new bike's fuel guage has not worked properly from day on. I ran out of gas in the delaer's parking lot as i was bringing it in for the 600 mile service. of course I had 220 miles on the odo since the pevious fillup. The warning light never came on nor did the guage go too low.
It has been in the shop twice for repair, the last one was almost 2 weeks and who knows what they replaced?

Got it back and the fuel light goes on at "40 miles remaining". The countdown always works to a degree.

When I fill up, the guage never resets properly and shows less than a half tank and 100 miles to go. Nothing happens until I use up half a tank and then it functions normally. Bit it is erratic as to the amount at fill up.

It is going in again for service and this time, i am going to push for a proper "fix" or invike a lemon law case. And my bar grips do not heat. I found this out today on a ride when I turned on the bar heat for the first time since I purchased the bike. Fortunately, the owner of the dealer was on the ride and saw it with his eyes. He said" Don't worry we will make it right along with the fuel guage"..All other functions working normally.

A few stall during the ride fast shifting into 1st gear made the day completre.
The ride was awsome watching the fall foliage in Southern NY State and CT.

Still love the bike in spite of its faults.

Larry
Deep Blue 2009 K1300GT
larrykay is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the K-Bikes.com - Excellence in Motion forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Absolutely the most detailed description of the K1200S I've come across... sinc K12/1300S 20 Jul 19th, 2014 9:04 am
Fuel gauge mwk12 K12/1300R/R-Sport 4 Jul 13th, 2012 2:49 pm
Two Warranty Items Fixed - fuel gauge & brake pad light 2wheeler K12/1300GT (Next Gen) 17 Aug 15th, 2009 12:08 pm
Fuel Gauge Failure upsdoc K12/1300R/R-Sport 12 May 6th, 2007 3:40 pm
Fuel gauge shows "No Gas" when it has 1/2 tank? GMack K12/1300GT (Next Gen) 12 Dec 31st, 2006 11:15 pm

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome