hot start problems - K-Bikes.com - Excellence in Motion
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old Apr 12th, 2018, 12:02 pm Thread Starter
Noob
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 1
hot start problems

Have a 2014 K1300 sport and have had a LOT of hot start problems. Had the dealer install the parallel wire kit between the battery and starter, but am still having major hot start problems. Have to wait for 20 minutes if I stop for gas, for instance.

I have read that Odessey batteries might be a remedy - the PC680. I am trying to figure out if that product will fit my K1300 S. Anyone done this before?

I have just measured the top dimensions of my K1300s battery and it appears that the Odessey will be a bit too big for the tight battery slot in my bike. Others has indicated that they installed the Odessey in their K bikes, but not the 1300 sport.

Is there anyone out there that has installed the Odessey battery in the k1300s?

MANY thanks in advance!

Last edited by reid; Apr 13th, 2018 at 8:25 am.
reid is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old Apr 21st, 2018, 1:35 am
Noob
 
Join Date: Nov 2014
Location: St. Petersburg, FL, USA
Posts: 7
I've had the same problem with my '10 K1200. I don't think it 's the battery, but it helps some when I buy a new battery. It's really dangerous if it stalls at a light, and won't restart. I've had to push it out of intersections.

Have replaced and added an additional hot cable from battery to starter, no change. I am thinking it could be the ground lead. Actually some BMW friends suggested that. And when I feel the ground wire inside the insulation, it doesn't seem solid - like it's broke inside the insulation.

Of course, dealer keeps saying it's fine - but they don't go out and ride it, and try and start it when it's hot
miketcook is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old Jun 14th, 2018, 5:55 pm
Noob
 
Join Date: Apr 2014
Location: Manteno, Il, Usa
Posts: 4
Similar isssue.

I have a 2009 K1300s with 23+K on it. I was having trouble after getting gas with a hot engine. It would try to crank on first hit of starter then on second attempt would crank slow, has not left me stranded yet. Initially thought the battery was getting old and the heat may have been affecting it. bought a new style lithium battery and still have same issue.

My thought would be that it may be the starter degrading with the heat???

Any solutions to this would be appreciated.
Sparkyk1300s is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 4 (permalink) Old May 28th, 2019, 1:14 am
Member
 
Beech's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: , ,
Posts: 113
Okay, I had this same hot start problem and it slowly got worse. So I bought the wire kit from BMW to fix the hot start situation. The dealers don't like to honor the free work for this because it takes 4 hours to do the job and bmw does not pay that many hours. It is hard to route the kit wires too. But with the same battery in the bike and the new wire kit it starts like a charm. I don't like to bad mouth dealer shops but I like to do my own work. I understand if someone does not have the tools, space or understanding to do mechanical work. Then you are at the dealer mercy. K12/13S bikes are the most expensive BMW bikes maintenance wise. If you can not step in to help keep your cash at home it can be nasty. And not all dealers are that good. When your gas tank is off you can see the alternator and starter. Pull the starter, open it up and clean everything.

Mount Vernon, WA.
tire guy, I'll mount your tires.
Beech is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the K-Bikes.com - Excellence in Motion forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Will not start azhirise K1200RS/GT (Classic) 2 Apr 22nd, 2017 9:42 am
K100 no start condition--Help! paulstamser Other K-Bikes Discussion 15 Jul 13th, 2011 10:46 pm
K100 cold start problems mattinker Technical, Repair and Maintenance 7 Dec 15th, 2009 11:58 am
S and R Bike Problems? Lenny K12/1300S 36 Oct 10th, 2008 12:25 pm
Start Up Problems Captain K12R K12/1300R/R-Sport 10 May 24th, 2006 6:22 pm

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome