K1100LTIC losing power - K-Bikes.com - Excellence in Motion
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 12 (permalink) Old Jul 5th, 2010, 8:11 pm Thread Starter
Noob
 
Join Date: Jul 2010
Location: Dublin, , Ireland
Posts: 9
K1100LTIC losing power

About nearly two years ago my '94'k1100 got power issues. I eventually found out that the intake tubes were not in the best shape. Just replaced these. Now in fairness the bike has not been that active for the last two years although i regularly turned on the engine. I replaced the spark plugs. It isn't running smoothly though. At idle the engine seems fine. But when i take it on the roads it loses power at about 2000 rpm and as i apply more throttle the rpm or speed will not increase then suddenly it will get a boost of power and accelerate in rpm and speed. At idle after one or two miles of this behaviour the idle might experience the same behaviour.
Darih is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 (permalink) Old Jul 6th, 2010, 11:09 am
PsyKotic Waterfowl
 
Join Date: Aug 2006
Location: Seattle, WA,
Posts: 1,328
It's not a good idea to start an engine every now and then without really running it. Either ride it or put some fuel stabilizer in the tank and let it sit if you're not going to ride it.

First thing I'd do is drain/clean the tank in case water has condensed in there while sitting and replace the fuel filter.
FlyingDuck is offline  
post #3 of 12 (permalink) Old Jul 6th, 2010, 7:11 pm Thread Starter
Noob
 
Join Date: Jul 2010
Location: Dublin, , Ireland
Posts: 9
Thanks i will give a go.
Darih is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 12 (permalink) Old Aug 30th, 2010, 9:13 am Thread Starter
Noob
 
Join Date: Jul 2010
Location: Dublin, , Ireland
Posts: 9
Well the spark plugs are all firing. Currently replacing the fuel filter and then i can test the fuel pump. Forgot to mention this. I said i could not replicate the problem when the bike was idle but if i put on centre stand and rev her form first to third and even fourth with plenty of rpm, i cannot replicate the issue either ?
Darih is offline  
post #5 of 12 (permalink) Old Feb 12th, 2011, 10:03 am Thread Starter
Noob
 
Join Date: Jul 2010
Location: Dublin, , Ireland
Posts: 9
In order to test if the hall unit or sensor is at fault. I remove the t cover, turn the bike on at
say about 2000 rpm. Appy the heat gun and notice if the power goes awol?
Darih is offline  
post #6 of 12 (permalink) Old Feb 12th, 2011, 10:30 am
PsyKotic Waterfowl
 
Join Date: Aug 2006
Location: Seattle, WA,
Posts: 1,328
If the HES is crapping out then the bike dies so I would look elsewhere.

How tight are the spark plug leads on? You have to push them on really hard so that they're firmly seated. If they wiggle at all then they're not on properly. Hold the spark plug lead with a pair of pliers and smack the hand holding the pliers really hard with your other hand.
FlyingDuck is offline  
post #7 of 12 (permalink) Old Feb 13th, 2011, 10:12 pm
Enthusiast
 
Join Date: Aug 2004
Location: , ,
Posts: 296
Have a look in the airbox. If the bike has been sitting a lot, critters may have moved in.
54089093 is offline  
post #8 of 12 (permalink) Old Feb 15th, 2011, 4:46 pm
Senior Member
 
Scott_Anderson's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: , Iowa, USA
Posts: 125
Quote:
Originally Posted by 54089093
Have a look in the airbox. If the bike has been sitting a lot, critters may have moved in.
I have had critters fill up an exhaust can with small dog food kibble.
And boy does it stink when it burns.

Ride safe

1997 K1100LT
1995 K1100LT
Garmin StreetPilot 2820
Garmin Zumo 550
Scott_Anderson is offline  
post #9 of 12 (permalink) Old Feb 16th, 2011, 7:12 am
Senior Member
 
Ocelot's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Newark, DE, USA
Posts: 153
time to sell

Darih

Am I reading these dates correctly? You first posted back in July, about a problem which had already plagued you for two years, and you still don't have it squared away? Dude, with all due respect, sell the bike to someone who will use it.

Unmitigated risk aversion is the new Puritanism, complete with witch hunts, funny outfits, and solemn preachers thundering doom. The name of God is changed to Safety; the name of Satan is changed to Lawyer; but the object remains the same: to suck all the life out of life and make you live on the husk.
Ocelot is offline  
post #10 of 12 (permalink) Old Apr 13th, 2011, 3:44 pm Thread Starter
Noob
 
Join Date: Jul 2010
Location: Dublin, , Ireland
Posts: 9
Took my k1100 to a mechanic. He identified firstly the idle was wrong.
Corrected that. Only two to three cylinders running due to two faulty injectors.
Also the butterfly assembly will have to be factory reset as they were previously adjusted.
They adjusted as best they could. I got two secondhand injectors which left the engine running
more smooth but still sometimes losing power 2-3000 rpm. MPG is about 40. It fine on the motorway except
pulling out of a roundabout. So how does one reset the assembly, whom does it ans what is usually
the cost ?
Darih is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the K-Bikes.com - Excellence in Motion forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Absolutely the most detailed description of the K1200S I've come across... sinc K12/1300S 20 Jul 19th, 2014 10:04 am
Tour Master raymond Apparel 5 Mar 26th, 2009 10:35 am
BMW Comfort Shell experiences? bonafidebob Apparel 7 Sep 6th, 2008 11:30 am
Dianese Bluetooth bonafidebob Apparel 3 Aug 12th, 2008 7:48 am
Aerostich info brucecha Apparel 2 Apr 19th, 2008 2:43 pm

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome