K-Bikes.com - Excellence in Motion - Reply to Topic
Thread: Let me say hi as a new member Reply to Thread
Title:
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now



In order to be able to post messages on the K-Bikes.com - Excellence in Motion forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
Nov 18th, 2019 2:24 pm
Honolulu Rob_k: I had a pair of '85 K100RS (the notorious FYK's) for 12 years and they ran differently with respect to the apparent temps and fan initiation. The daily driver seemed to run almost everywhere without the fan; on the second bike the fan came on much sooner. I infer that there were differences in the engine temp sensor, which IIRC stood on a tee fitting, top of motor, left front.

Possibly you should access the temp sensor and make sure there's no accumulated crud which could insulate it from flowing coolant. Clean connectors. You'll have to remove the front and left side fairing bits and maybe the airbox, depending which direction you come in. Lube the fan shaft if at all possible. I'm told the fan and motor are balanced as a unit although they can be separated.

You should get and study a wiring diagram so you know which wires run where. I would think that at your level of experience this won't be difficult.

Early K parts are readily available on the 'bay. Used instrument clusters are seldom intact, AMHIK, and I wouldn't touch one that wasn't returnable. I went into my clusters several times. Beware the fragile multi-pin connector. The bikes run just fine without a cluster.
Nov 18th, 2019 1:13 pm
Beech Welcome, Taking on a project it seems. Engine temperature switch? Beyond that, I know little of the original K series. Got to be a book!
If you don't get any help here, you might try: https://www.bmwlt.com/
Nov 17th, 2019 11:19 am
rob_k
Let me say hi as a new member

My name is Rob and I'm a new k-bike owner and a new sidecar owner.
I've owwned various motorcycles over the last 50+ years and BMW airheads over the last 20+, but only recently purchased an '86 K75C with Velorex 700 sidecar.
Trying to get used to driving a sidecar and wrenching on a k-bike all at the same time and needless to say, this leaves me a little overwhelmed some times.
So far, I've swapped out a badly rain damaged instrument cluster and replaced it with an '85 k100 panel on which I also had to replace the odometer gears. I also swapped in a K100 radiator.
I'm still fighting with the cooling fan circuit (doesn't work) and some vapor lock problems, which I think are mostly the result of the fan problems. For the moment, I cobbled up an on/off switch and am using this to try to keep the cooling under control.
Biggest adjustments are getting used to a cooling system and fuel injection and a smallish tank and fuel range. I very much like the bike but occasionally miss the simplicity and range of my other bike, a 1993 airhead R100GSPD.
Looking forward to learning from this group.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome