Edycja: zapomniałem dodać, że to (o ile wiem) katalizator, tak naprawdę nie widać tego na aparacie w telefonie, ale ma wzór plastra miodu.
To nie brzmi dobrze :/Nie! Jeśli katalizator świeci na czerwono, oznacza to, że dociera tam zbyt dużo niespalonego paliwa. Jedną z możliwych przyczyn są wadliwe wtryskiwacze.
Jeśli odnosisz się do zdjęcia z boku, myślę, że trochę zepsułem korekcję kolorów podczas edycji zdjęcia, w rzeczywistości jest ono szarego metalu, może lekko pomarańczowe, ale nie tak nasycone jak na zdjęciuNigdy nie widziałem, żeby puszka zmieniła taki kolor. Prawdopodobnie od nadmiernego ciepła, chyba że pozostał na niej jakiś środek czyszczący lub polerujący.
Po pierwsze, dziękuję za poświęcony czas! Motocykl pracuje na filtrze powietrza K&N bez żadnych regulacji wtrysku paliwa (Powercommander + Tuning został wyceniony na ~1500€ dla tego motocykla, więc to trudna sprzedaż). Bardzo możliwe, że motocykl pracuje trochę za ubogo, czytałem na tym forum, że niektórzy ludzie używają Booster Plug, ale nie mam żadnego doświadczenia z tuningiem, czy to mogłoby rozwiązać mój problem? Niestety nie posiadam żadnych urządzeń analitycznych, więc moją jedyną opcją byłoby zlecenie sprawdzenia motocykla w serwisie.Trudno to tak od ręki powiedzieć. Może to być również wadliwy czujnik O2, który przekazuje fałszywe informacje do ECU. Wadliwe świece zapłonowe lub zanieczyszczony katalizator. Mogą one, ale nie muszą, powodować nierówną pracę motocykla. Jeśli masz dostęp do gs911, możesz przetestować czujnik O2 i, jak sądzę, katalizator. Ubogie mieszanki mogą również powodować rozgrzanie katalizatora do czerwoności. Może się to zdarzyć, jeśli masz slip on i filtr powietrza o wysokim przepływie. Trudno to jednak powiedzieć, ponieważ Twój motocykl wydaje się działać dobrze. Możesz kupić produkty komercyjne do czyszczenia katalizatora, jeśli jest zatkany. Czy zauważasz zapach zgniłych jaj?
Żeby się upewnić, że dobrze zrozumiałem, jedź szybko, wciśnij sprzęgło i wyłącz silnik, a następnie powoli włączaj sprzęgło, gdy silnik jest jeszcze wyłączony i pozwól mu się zatrzymać, prawda? Na co powinienem zwrócić szczególną uwagę, robiąc to?Brzmi dobrze. ECU może poradzić sobie z ubogą mieszanką spowodowaną przez slip-on, ale wierzę, że slip-on i układ wydechowy/filtr powietrza o wysokim przepływie mogą powodować problemy. Świece zapłonowe należy sprawdzić, jadąc z dużą prędkością, wcisnąć sprzęgło i wyłączyć silnik, włączyć sprzęgło i zatrzymać się. Nie jest to możliwe w motocyklach K, ponieważ dostęp do świec jest bardzo utrudniony. Spróbowałbym zamontować papierowy filtr powietrza jako tańszy punkt wyjścia.
View attachment 33813
Czy to normalne, że wydech świeci się w ten sposób po jeździe motocyklem na wyższych obrotach przez kilka minut? Zdarza się to dość regularnie w moim motocyklu, zwłaszcza podczas jazdy w mieście, nigdy o tym nie myślałem, dopóki znajomy nie wspomniał mi, że wydechy zwykle tego nie robią. Czy to powód do niepokoju?
Edycja: zapomniałem dodać, że to (o ile wiem) katalizator, na mojej kamerze w telefonie to tak naprawdę nie widać, ale ma wzór plastra miodu.
Dzięki za bardzo szczegółowe instrukcje, naprawdę to doceniam! Właśnie wysłałem wiadomość do poprzedniego właściciela z pytaniem, czy wie o jakichkolwiek modyfikacjach dokonanych w motocyklu, może ta tajemnica zostanie rozwiązana, zanim będę musiał zacząć kopać, ale moje nadzieje nie są wysokie. Czy powinienem po prostu kupić nowy katalizator niezależnie od tego, co jeszcze jest nie tak, czy jest szansa, że wystarczy go trochę wyczyścić? Szczerze mówiąc, powodem, dla którego tam jest, są bardziej przepisy niż moja miłość do przepisów dotyczących emisji spalin, więc gdyby miał przestać działać prawidłowo bez powodowania innych problemów, prawdopodobnie po prostu bym go zostawił.Jak mówi Capt Howdy, mam nadzieję, że to rozwiążesz. Gdybym to był ja......
1. Wyjąłbym kota, ponieważ jest prawdopodobnie zatkany. Nie sądzę, żeby to było przyczyną problemu, problem polega na tym, dlaczego motocykl tak bardzo przelewa paliwo. Kot po prostu spala niespalone paliwo.
2. Sprawdziłbym czujnik O2, aby sprawdzić, czy jest prawidłowo podłączony i upewnił się, że nie ma zainstalowanego/podłączonego i nieprawidłowo wyregulowanego af-xied. Można je ustawić tak, aby wtryskiwały dużo paliwa. To strzał w ciemno, ale sprawdziłbym na wszelki wypadek, ponieważ miałeś motocykl tylko rok, poprzedni właściciel mógł go założyć podczas zakładania filtra o wysokim przepływie. Jeśli tam jest, tymczasowo usuń, aby wrócić do stanu fabrycznego. Następnie pomyślałbym o wymianie czujnika O2 jako środek ostrożności. Myślę, że czujniki Boscha są dość niedrogie.
3. Odłączyłbym akumulator na kilka godzin, aby zresetować tabele paliwa do stanu fabrycznego.
4. Wrzuciłbym tam środek do czyszczenia wtryskiwaczy.
5. Wymieniłbym filtr powietrza na fabryczny, tylko po to, żeby mieć punkt odniesienia.
Żadna z tych rzeczy nie jest droga ani czasochłonna.
A następnie poinformuj nas, gdzie jesteś.
Nawiasem mówiąc, brzmi dobrze przy pełnej mocy.
Dziękuję za szczegółową odpowiedź!Jeśli do czujnika O2 jest podłączony af-xied, dowiesz się tego po wizualnej kontroli. Zlokalizuj czujnik O2 na wydechu i podążaj za przewodami do pierwszego złącza (pod siedzeniem IIRC). Jeśli jest do niego podłączony afxied, zostanie tam podłączony. Jeśli jest tylko podłączony do wiązki, to żaden nie jest zamontowany.. Google Af-xied, a zobaczysz, jak wygląda. Małe czarne pudełko z dwiema diodami LED, jedną żółtą, jedną zieloną i małą tarczą. To mało prawdopodobne, ale dla bezpieczeństwa wykluczyłbym to.
![]()
AF-XiED O2 Sensor Manipulators
AF-XiED O2 sensor manipulators are the best solution for the overly lean fueling common to all BMW bikes. This lean fueling results in ...www.beemerboneyard.com
Jeśli masz czas i ochotę, możesz przetestować czujnik O2 - oto post z Wymiana czujnika tlenu?
Testowanie czujników O2 na stole warsztatowym.
Użyj woltomierza DC o wysokiej impedancji, jak powyżej. Zamocuj czujnik w imadle lub użyj szczypiec lub imadła, aby go przytrzymać. Przymocuj ujemny przewód woltomierza do obudowy, a dodatni do przewodu wyjściowego. Użyj palnika propanowego ustawionego na wysoką wartość i wewnętrznej niebieskiej końcówki płomienia, aby podgrzać karbowany lub perforowany obszar czujnika. Powinieneś zobaczyć napięcie stałe co najmniej 0,6 w ciągu 20 sekund. Jeśli nie, najprawdopodobniej przyczyną jest wewnętrzny obwód otwarty lub zabrudzenie przewodu. Jeśli OK, wyjmij z płomienia. Powinieneś zobaczyć spadek do poniżej 0,1 wolta w ciągu 4 sekund. Jeśli nie, prawdopodobnie zabrudzony silikonem. Jeśli nadal OK, podgrzewaj przez dwie pełne minuty i obserwuj spadki napięcia. Czasami wewnętrzne połączenia otworzą się pod wpływem ciepła. To samo co luźny drut i jest awarią. Jeśli czujnik jest w porządku w tym momencie i szybko przełącza się z wysokiego na niski, gdy poruszasz płomieniem, czujnik jest dobry. Pamiętaj, że dobry lub zły jest względny, a wtrysk paliwa do portu wymaga szybszych informacji niż systemy gaźnikowe.
KAŻDY czujnik O2, który generuje 0,9 V lub więcej po podgrzaniu, pokazuje 0,1 V lub mniej w ciągu jednej sekundy po usunięciu płomienia ORAZ przechodzi dwuminutowy test cieplny, jest dobry niezależnie od wieku. Wymieniając czujnik, nie przegap okazji, aby użyć powyższego testu na zamienniku. To skalibruje Twoje umiejętności oceny i zaoszczędzi pieniądze w przyszłości. Prawie zawsze nie ma korzyści z wymiany czujnika tlenu, który przejdzie test w pierwszym wierszu tego akapitu.
Nie mogę odpowiedzieć, czy motocykl jest w porządku, aby działał bogato, lepiej niż uruchamianie go w każdym razie
A takze cytujesz w dolarach, ale podpis mówi, że jesteś w Austrii.
Szukałem czujników O2 i wydają się być niedostępne w Wielkiej Brytanii i Europie, wszędzie, gdzie szukałem.
Odłączę akumulatory na kilka dni i poszukam AF-XIED, jak wrócę z weekendowej wycieczkiView attachment 33826
AF-XIED strzałkowany. Nie jestem pewien, czy czujnik O2 jest uszkodzony. Złe obroty biegu jałowego, wypadanie zapłonów i słabe zużycie paliwa to objawy, ale wydaje się, że na żadne z nich nie cierpisz.
Czy masz narzędzie diagnostyczne, które pozwala odczytać iterację oprogramowania w ecu?W przypadku gdyby ktoś natknął się na ten post, myślę, że rozwiązałem swój problem. Nie jestem w 100% pewien, ale myślę, że to było paliwo, które wlałem. Używałem "Super", czyli ROZ 95 z E10, od czasu do czasu tankuję Premium (ROZ 98/100, E5) i ostatnio zauważyłem, że na pełnym baku premium mój katalizator nie świecił. Może dlatego, że to model '09, a paliwo E10 wprowadzono pod koniec 2010 roku, więc mogę sobie wyobrazić, że motocykl nie był przeznaczony do tego paliwa. W instrukcji obsługi napisano, że 95+ jest w porządku, ale zakładam, że nie wzięli pod uwagę E10, ale raczej E5. Myślę, że od teraz będę po prostu płacił premię za premium